Kerapu / Siakap Masak Masam Manis

Wednesday, June 13, 2007

Bahan-bahan :
2 ekor ikan kerapu/siakap (saiz sederhana)
3 biji tomato - dicincang dadu
2 biji cili merah - di hiris kasar
1 biji capsicium - di potong dadu
1 batang karot (kecil) - dipotong memanjang
1 tangkai daun bawang - dipotong
Sedikit bunga kobis - dipotong kecil
2 potong nenas - di dadu
1 sudu besar pes cili
1 labu bawang besar - dipotong bulat
5 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sedikit sos ikan
1/2 cawan campuran sos cili dan tomato
1 sudu teh tepung jagung - bancuh dgn 3 sudu air
Sedikit garam
2 sudu besar gula
2 helai daun limau purut

Cara penyediaan :
Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Seratakan ke semua bahagian ikan. Gunakan kuali yang tidak melekat (non stick pan), tuangkan minyak hingga lepas paras ikan. Apabila minyak panas, masukkan ikan dan perlahankan api. Biarkan hingga ikan masak tetapi jangan terlalu garing. Angkat ikan dan biarkan sebentar. Di dalam kuali yang lain, panaskan 4 sudu besar minyak masak, tumiskan bawang putih. Apabila bawang putih sudah garing, masukkan pes cili. Tumis hingga pes cili agak garing, kemudian masukkan tomato yang telah dicincang, karot, campuran sos cili dan tomato, sos tiram, sos ikan, garam dan gula. Biarkan hingga agak kering dan masukkan cili merah, bunga kobis, daun limau purut, nenas dan capsicium. Kacau hingga sebati. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air untuk memekatkan kuah dan kacau sebentar. Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan dengan potongan daun bawang dan sedia untuk dihidangkan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT