Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning - dicelur
2 biji ubi kentang
1 biji ubi keledek
segenggam udang hidup - saiz kecil
**udang direbus di dalam periuk berasingan.
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar udang kering - ditumbuk halus
1/4 inci halia - dikisar
2 sudu besar pes cili
3 sudu besar minyak
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cadangan hiasan :
3 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu
Cili merah - dihiris nipis
bawang goreng
daun bawang - dipotong
limau nipis - dibelah 4
telur rebus
Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan udang kering hingga garing. Masukkan pes cili dan kacau hingga naik bau. Masukkan campuran kentang dan keledek bersama air dan air rebusan udang ke dalam periuk. Biarkan ia menggelegak dan tambahkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga kuah menjadi pekat dan tutup api. Masukkan segenggam mee yang telah dicelur ke dalam pinggan. Letakkan di atasnya tauhu goreng, udang rebus, cili merah, bawang goreng, telur rebus dan daun bawang. Tuang kuah dan perah 1 potong limau ke atasnya dan bolehlah dimakan.
1 comments:
salamm..
nak tnay.kentang ngan keledek tu perlu rebus dulu ye sblm masuk dalam tumisan tadi?
Post a Comment