Bahan-bahan :
1 ekor ayam (anggaran 1.5kg) - dipotong 8
20 ulas bawang merah - dikisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk kas kas
1 sudu besar rempah kerutup
1 sudu teh serbuk ketumbar
4 sudu besar minyak zaitun
1/2 mangkuk susu cair
1 kiub pati ayam Knorr
2 tangkai daun kari
Cara penyediaan :
Ayam dibersihkan dan dipotong 8. Goreng ayam separuh masak, angkat dan ketepikan. Di dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang kecil, bawang putih, halia dan daun kari sehingga naik bau. Masukkan rempah kerutup, serbuk jintan, serbuk kas kas dan serbuk kunyit. Campurkan dengan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Masukkan susu cair dan kiub ayam Knorr. Kaup balikkan ayam hingga mendidih dan boleh diangkat.
0 comments:
Post a Comment