Bahan-bahan :
1/2 bungkus mi kuning
200gm isi ayam - dihiris nipis-nipis
5 ekor udang sederhana besar
4 batang putik jagung
1/2 batang karot
sedikit bunga kobis
3 tankai kailan
1 labu cili benggala merah/hijau
1 biji telur
3 ulas bawang putih
1/4 inci halia
1 sudu teh sos tiram
1/2 kiub ayam Knorr
1 sudu teh sos ikan
air secukupnya
sedikit lada sulah
sedikit gula
sedikit tepung jagung
sedikit gula
sedikit tepung jagung
Cara penyediaan :
Tumis bawang putih dan halia hingga naik baunya. Masukkan ayam, udang, semua sayuran dan air secukupnya. Kemudian, masukkan sos tiram, sos ikan, kiub ayam, lada sulah dan gula. Gaul kesemua bahan untuk seketika, campurkan tepung jagung bersama sedikit air dan tuang ke dalam kuali. Pecahkan sebiji telur dan biarkan di dalam kuah yang mendidih. Akhir sekali baru dimasukkan kueteow dan boleh dihidangkan bersama taburan bawang goreng dan daun bawang jika suka.
0 comments:
Post a Comment