Bahan-bahan :
500gm ayam - dibelah 8 @12
1 inci lengkuas
3 batang serai
10 ulas bawang merah
1 inci halia muda
1 sudu teh serbuk kunyit
1 mangkuk minyak jagung
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 mangkuk susu cair
3 biji limau nipis - diperah dan diambil jusnya
2 sudu besar yogurt
1 sudu besar gula
1 kiub pati ayam knorr
segenggam gajus - digoreng
sedikit kismis hitam
Bahan hiasan :
2 biji cili merah dan hijau
1 biji tomato
daun parsley
Cara penyediaan :
Ayam hendaklah dibersihkan, dibuang kulitnya dan dipotong mengikut saiz kesukaan anda, tapi jangan terlalu kecil. Gaulkan dengan yogurt dan serbuk kunyit supaya dapat mengeluarkan aroma yang harum ketik memasak. Goreng ayam separuh masak, angkat dan toskan. Di dalam kuali yang berasingan, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik baunya. Masukkan susu cair, jus limau nipis, kiub ayam knorr, gula dan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Gunakan api yang perlahan sehingga ayam betul2 masak. Akhir sekali masukkan gajus yang telah digoreng dan kismis hitam. Gaul hingga sebati dan hidangkan. bersama hiasan cili merah, cili hijau, tomato dan parsley. Boleh dimakan bersama nasi beriyani, nasi minyak atau nasi tomato.
0 comments:
Post a Comment