Bahan-bahan :
1kg daging batang pinang -dipotong 14
2 batang serai - diketuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh kerisik
1/2 mangkuk kicap manis cap kipas udang
sedikit garam
1 sudu besar gula
500ml air
Bahan kisar :
2 labu bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar pes cili
Bahan tumis :
3 helai daun kari
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
Cara penyediaan :
Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam periuk. Masukkan kesemua bahan tumis serta bahan yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan terbit bau. Masukkan serai, serbuk jintan, serbuk ketumbar, kerisik, kicap manis, daging dan air. Kacau dan tutup periuk, biarkan hingga daging empuk. Jika kurang air, boleh ditambahkan lagi sehingga daging betul2 empuk. Akhir sekali masukkan garam dan gula, kacau hingga kuah menjadi pekat tetapi jangan sampai terlalu kering. Bolehlah dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi tomato.
0 comments:
Post a Comment