Ayam Kapitan

Thursday, March 4, 2010



Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong 12
2 helai daun pandan - disimpul
4 biji tomato - dipotong 4
3 batang daun pudina
3 batang daun ketumbar
3 sudu besar pes cili
1 sudu teh serbuk kas kas
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk kari daging BABA's
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh kicap cair
2 biji limau nipis - ambil jusnya
Segenggam bawang goreng
1 sudu teh serbuk badam
1 sudu teh serbuk gajus

Bahan tumis :
1 senduk kecil minyak sapi
2 biji bawang besar - dihiris
2 batang serai
1 sudu teh halia kisar
1 sudu besar bawang merah kisar
1 sudu teh bawang putih kisar
Kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih

Cara penyediaan :
Ayam dibersihkan dan dipotong 12. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan A. Masukkan pes cili, serbuk cili, kas kas, jintan putih, daun pandan, tomato dan serbuk kari daging. Kacau dan campurkan kicap cair, kicap pekat, garam dan daun ketumbar. Akhir sekali masukkan ayam, bawang goreng, daun pudina, serbuk badam dan serbuk gajus



0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT