Bahan-bahan :
1 ekor ayam kecil (dipotong kecil juga)
Sedikit daun kari
Sedikit daun kari
4 ulas bawang putih (diketuk)
Sedikit kulit kayu manis
1 labu bawang besar (dipotong bulat besar)
Cili hidup merah dan hijau (dipotong besar)
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 biji tomato (dipotong 4)
2 biji tomato (dipotong 4)
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan :
Ayam dilumur dengan kunyit dan garam. Gorengkan ayam hingga agak2masak tetapi jangan terlalu garing, nanti ayam menjadi keras. Angkat dan toskan. Di dalam kuali, masukkan 3-4 sudu minyak ayam tadi. Panaskan dan tumis daun kari, kulit kayu manis dan bawang putih hingga berbau wangi. Masukkan kicap pekat dan sos tiram, kacau hingga kuah menyerap ke dalam isi ayam. Masukkan tomato, bawang besar, cili merah dan cili hijau, kacau dan angkat.
0 comments:
Post a Comment