Bahan-bahan :
2 ekor ketam besar
1 inci halia - dihiris
1 sudu besar udang kering - direndam & tumbuk halus
3 ulas bawang putih - dihiris
Minyak untuk menggoreng
2 sudu besar pes cili
2 sudu besar serbuk cili BABA's
2 sudu besar serbuk kari ikan BABA's
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
Bahan kisar :
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara penyediaan :
Ketam dibersihkan dan dipotong dua. Goreng ketam bersama hirisan halia, bawang putih dan udang kering. Angkat dan toskan. Di dalam kuali yang berasingan, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan pes cili, serbuk cili, serbuk kari ikan, garam dan gula bersama sedikit air. Kacau hingga agak kering dan masukkan ketam yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sebati. Angkat dan siap untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment