Bahan-bahannya :
1 ekor ikan siakap
3 inci halia - dihiris memanjang
2 batan serai - diketuk
3 biji limau nipis
2 sudu besar sos plum
4 ulas bawang putih - dihiris
4 ulas bawang merah - dihiris
1 biji tomato - dibelah 2 dan dihiris
Sedikit daun ketumbar
1 sudu teh serbuk lada sulah
Cara penyediaan :
Ikan dibersihkan dan dikelar supaya boleh menyerap rasa. Kukus ikan bersama halia, tomato, bawang merah, bawang putih dan serai. Sementara menunggu ikan siap dikukus, sediakan bahan sosnya di dalam mangkuk dengan mencampurkan sos plum, jus limau, gula, garam dan serbuk lada sulah. Apabila ikan masak, tuangkan campuran sos tadi ke atas ikan dan kukus lagi untuk beberapa minit agar ia sebati. Angkat dan boleh dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment