Masak Lemak Udang Nenas

Wednesday, March 3, 2010



Bahan-bahan :
1kg udang harimau/udang putih besar
1/2 biji nenas-dibuang kulit & pulur
1 helai daun kunyit - dikoyak2 kan
2 batang serai - diketuk
1 mangkuk pati santan pekat
1/2 mangkuk pati santan cair
Garam secukup rasa
Sedikit gula

Bahan kisar :
10-15 biji cili padi (ikut pedas masing2)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

Cara penyediaan :
Masukkan bahan2 yang dikisar ke dalam periuk bersama-sama santan cair dan nenas yang telah dipotong mengikut citarasa anda. Apabila mendidih, masukkan udang serta daun kunyit dan kacau selama 1 minit. Akhir sekali masukkan santan pekat, garam secukup rasa dan sedikit gula, kacau perlahan-lahan sehingga mendidih supaya tidak pecah minyak. Setelah masak boleh diangkat dan dihidangkan.


0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT