Sate Daging/Ayam

Friday, March 5, 2010


Bahan-bahan :
1 kg daging/ayam - dipotong mengikut saiz satay
lidi untuk menyucuk daging/ayam
1 batang serai - diketuk
sedikit minyak
sedikit santan

Bahan perap :
3 batang serai
1 sudu kecil ketumbar
1 inci lengkuas
6 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
2 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar kunyit

Cara penyediaan :
Gaul kesemua bahan perap dan kisar hingga halus. Campurkan bersama potongan daging/ayam dan gaul hingga sebati. Perap adunan tersebut di dalam peti sejuk selama 8-10 jam supaya ramuan meresap ke dalam daging/ayam. Setelah diperap, bolehlah dikeluarkan dan cucuk daging/ayam menggunakan lidi dan dibakar. Gunakan batang serai yang telah diketuk untuk menyapu minyak yang dicampur dengan sedikit santan semasa membakar untuk mendapatkan aroma yang wangi. Boleh dimakan bersama kuah kacang.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT