Bahan-bahan :
3 biji telur
100 gram ayam atau daging - dicincang
1 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - dipotong dadu
4 sudu besar sayur campur (mixed vege)
1 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato dan cili
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar sos ikan
sedikit garam dan gula
minyak masak
daun bawang & bawang goreng - untuk hiasan
Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Masukkan daging atau ayam yang telah dicincang. Biarkan hingga daging atau ayam tadi masak. Masukkan serbuk kari, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau rata dan tambahkan sedikit garam, gula dan sos ikan dan kacau hingga kering. Bancuhkan tepung jagung bersama sedikit air dan tuangkan ke dalam campuran tadi dan kacau. Apabila agak pekat dan melekit, tutup api dan sediakan telur untuk dibungkus dengan campuran ayam atau daging ini. Gunakan kuali yang bersih dan cukup besar. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, pastikan minyak rata di sekeliling kuali. Pukul telur hingga berbuih dan tuang ke dalam kuali yang betul2 panas. Cepat2 ratakan telur sehingga menjadi nipis dan cukup untuk menampung campuran daging atau ayam tadi. Tuangkan campuran tadi di bahagian tengah telur dan cepat2 bungkuskannya dengan melipat sekeliling telur tadi menjadikannya bentuk 4 segi. Untuk mengangkat telur tanpa memecahkannya, letakkan pinggan ke atas telur tadi dan telungkupkan kuali, jadi telur akan terletak elok di atas pinggan dengan bahagian berlipatnya tersorok di bawah....jadi ia kelihatan cantik ler....Hiaskan bahagian atas dengan bawang goreng dan daun bawang atau boleh gak dituangkan sos cili di atasnya.
1 comments:
nk buat ptg nie...sure best
Post a Comment