Ikan Celup Tepung

Thursday, July 12, 2007


Bahan-bahan :
5 ekor ikan kembung (selayang @ selar pun boleh gak)
(dibersihkan seperti biasa)

Bahan batter goreng :
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung goreng kentucky
1 biji telur
sedikit air larutan kapur sirih
air secukup nya
sedikit garam & kunyit (cantik skit)
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan :
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali terlebih dahulu sementara menunggu adunan tepung disediakan. Campurkan kesemua bahan tepung dan kacau menggunakan whisker. Kacau hingga adunan sebati dan tidak terlalu pekat. Di akhir peringkat, masukkan 2 sudu besar minyak yang sedang panas ke dalam adunan untuk mendapatkan gorengan yang lebih garing. Celupkan ikan seekor demi seekor dan goreng sehingga garing. Angkat dan toskan terlebih dahulu. Hidangkan dengan sos cili (rajin2 la view kat resipi kakcik, pasti dapat cara2 membuatnya).

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT