BISKUT RAYA - Brownies

Thursday, July 5, 2007



Bahan-bahan A :1 cawan susu cair Ideal
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang (brown sugar)

Bahan-bahan B (digaul rata) :
2 biji telur gred B
1/2 sudu kecil esen vanilla

Bahan-bahan C (diayak)
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko vochelle (memang fav kak cik)
1 sudu kecil serbuk baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara penyediaan :
Panaskan oven dahulu pada suhu 175'C selama 10 minit.
Kacau bahan A supaya sebati. Masukkan bahan B dan kacau rata. Kemudian masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati. Lapikkan kertas dalam loyang 4segi bersaiz 10x10 inci. (loyang 4 segi lebih mudah daripada loyang bulat sebab kita akan memotong brownies ini selepas dibakar dan saiznya nanti akan menjadi sama). Bakar selama 45 - 50 minit. Sejukkan kek dan salutkan dengan krim coklat.

Cara membuat krim coklat :
250 gm cooking coklat
1 sudu besar butter/majerin
1 sudu kecil susu cair

Cara penyediaan krim :
Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil. Bila coklat telah cair, tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati dan masukkan susu cair dan kacau lagi. Salutkan pada kek dan gunakan garpu untuk menggaris di atas kek sebagai hiasan. Apabila krim coklat telah sejuk, bolehlah dipotong brownies mengikut saiz 1x1inci, masukkan di dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan ketahanannya kerana coklat mudah menjadi kulat jika tidak dijaga dengan betul.








0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT