BUKA PUASA - Cencaru Belah Belakang

Thursday, July 5, 2007

Bahan-bahan :
4 ekor ikan cencaru - dicuci dan dibelah dibelakang
minyak untuk menggoreng
4 helai daun serai (pilih yang panjang)

Bahan Sambal :
2 batang serai - diracik
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 sudu besar kelapa parut
sedikit garam
gula secukup rasa

Cara penyediaan :
Kisarkan kesemua bahan sambal dan sumbatkan ke dalam bahagian belakang ikan cencaru. Ambil daun serai yang panjang tadi dan lilitkan di sekeliling ikan supaya isi sambal tidak terkeluar semasa menggoreng. Pastikan lilitan tadi kemas dan kalau perlu gunakan lidi untuk mematikan ikatan. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing. Terbalikkan ikan supaya garing di kedua2 belah ikan tu. Bila dah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan dalam pinggan. Kalau suka, bolehlah diperahkan limau kasturi untuk menambah perisa sambal dalam ikan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT