4 keping ikan tenggiri @ kembung besar @ bawal
1/2 cawan taucu - ditumbuk kasar
1 batang timun - buang pulur & potong 4
7 biji cili hijau
1/2 s/k gula
2 labu bawang besar - dipotong 4
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
air secukupnya
minyak masak
Bahan mayang/hiris :
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
Cara penyediaan :
Bersihkan ikan dan gaul dgn garam dan kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang tadi sehingga wangi. Masukkan taucu, air dan gula, biarkan mendidih. Masukkan timun, cili hijau, bawang besar dan ikan yang telah digoreng tadi. Kacau hingga sebati dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.
0 comments:
Post a Comment