Bahan-bahan :
Kepingan tulang dan isi ikan talang masin
3 sudu besar rempah kari ikan kering
(ada dijual di kedai, tak kira adabi pun ok gak)
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 kotak santan M&S
1/4 biji nenas - dibuang pulur dan dipotong
1 biji karot - dipotong memanjang (kalau suka)
2 biji terung bulat - dibelah 4
2 biiji tomato buah - dibelah 4
Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah - dimayang nipis
3 ulas bawang putih - dimayang nipis
1 sudu kecil halba campur
Cara penyediaan :
Campurkan bahan tumbuk dan rempah kari bersama santan pekat (agak2 1/2 kotak) dan masakkan di atas api yang perlahan. Apabila telah kering, masukkan lebihan santan tadi bersama sedikit air. Masukkan juga kesemua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk sehingga mendidih. Di dalam kuali yang berasingan, tumiskan bahan tumis sehingga wangi. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan seperti naik minyak. Lepas tu makan bersama nasi panas2...hmmmm....yummy!!!!!!
0 comments:
Post a Comment