BUKA PUASA - Beriani Daging

Sunday, July 15, 2007




Bahan-bahan :
1 kg daging (kalau daging batang pinang lagi bagus) - dipotong kiub
4 sudu besar rempah beriani faiza - bancuh dgn sedikit air
1 cawan yogurt @ tairu3 sudu besar tomato puree duchef
3 biji kentang - dipotong kecil
2 biji tomato - dipotong 4
3 biji tomato - dicincang
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar - dipotong 4
1 pokok daun ketumbar - diracik kasar
sedikit garam
2 keping asam gelugor

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Bahan tumis :
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega buttercup

Cara penyediaan :
Daging dicuci dan ditoskan. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan rempah berani dan biarkan rempah garing dan naik minyak. Masukkan daging, tomato cincang dan tomato puree . Biarkan sehingga daging lembut. Masukkan kentang dan yogurt dan biarkan hingga kentang lembut. Masukkan buah tomato belah, cili merah dan cili hijau, bawang besar, daun ketumbar, asam gelugor dan garam secukup rasa. Bila dah nampak layu boleh tutup api dan hidangkan dengan nasi beriani, roti ataupun roti jala.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT