BUKA PUASA - Pecal @ Gado-gado

Sunday, July 15, 2007



Bahan-bahan : 
1 ikat kangkong
10 urat kacang panjang
100 gm taugeh
1 batang timun - dipotong merencong
2 keping tahu - digoreng dan potong memanjang
daun salad - sebagai hiasan
3 biji telur rebus - buang kulit dan potong bulat
sedikit garam

Cara penyediaan :
Kangkung, kacang panjang dan taugeh dibersihkan. Kangkung dan kacang panjang dipotong kasar dan dicelur berasingan dalam air panas yang telah dicampur dengan sedikit garam. Begitu juga dengan taugeh. Apabila agak layu, angkat dan toskan. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah kacang.

Bahan untuk kuah :
1 cawan kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar
1/2 cawan jus asam jawa
15 tangkai cili kering - digoreng dlm minyak dan ditumbuk halus
3 ulas bawang merah - ditumbuk halus
sedikit belacan - dibakar dan ditumbuk bersama bawang merah
3 sudu besar minyak masak
sedikit gula dan garam

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan gorengkan cili kering, bawang merah dan belacan sehingga wangi. Masukkan jus asam jawa dan kacau lagi. Apabila mendidih, masukkan kacang tanah yg telah dihancurkan tadi dan kacau lagi . Masukkan gula dan garam secukupnya. Kalau terlalu pekat boleh tambah sedikit air (tapi bagi kakcik, lagi pekat lagi sedang, terasa kacangnya.....) Hidangkan dengan bahan sayuran tadi.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT