Seafood Sizzling Mee

Thursday, July 19, 2007



Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning - dicelur
100 gm daging ayam - potong kecil-kecil
100 gm udang saiz sederhana - dibuang kulit
5 ekor sotong - dibuang kulit & potong bulat
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - diketuk
1 pokok sawi - dipotong
100 gm kobis - dipotong kecil
1 batang carrot - dihiris 4 sudu besar cili sos
5 sudu besar kicap manis
5 sudu besar sos tiram
2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
minyak untuk menumis
cili merah atau ciliapi
limau kasturi atau limau nipis 
Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam dan udang, kacau rata. Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos dan biarkan hingga mendideh. Kemudian masukkan kobis dan carrot. Apabila agak layu, masukkan bancuhan tepung jagung, sawi dan pecahkan telur. Kacau perlahan, jangan sampai telur hancur. Biarkan ia masak dan bolehlah tuangkan ke atas mee yang telah dicelur. 8. Hidangkan dengan cili merah atau ciliapi tumbuk dan jus limau.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT