Bahan-bahan : 1 sikat pisang emas yang betul2 masak
2 sudu besar gula
sedikit garam
5 sudu besar susu segar
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan :
Campurkan pisang, susu segar, gula dan garam di dalam mesin pengisar dan kisar hingga pisang hancur. Keluarkan ke dalam bekas dan masukkan tepung dan baking powder. Gaul hingga sebati. Jika adunan kelihatan cair, tambahkan lagi dengan tepung sedikit demi sedikit. Jemputkan kecil2 menggunakan tangan dan goreng di dalam minyak yang betul2 panas sehingga kuning keemasan atau agak garing. Jangan selalu kacau gorengan..nanti ia kemek dan tak bulat. Kalau nak guna tangan tu pastikan bersihkan dulu sebab kalau menggunakan sudu, bentuknya kureng bulat dan tak boleh nama ball la kan...
0 comments:
Post a Comment