1 ekor ayam (dipotong 16)
2 sudu besar serbuk kunyit dan garam (digaul dengan ayam)
2 cawan santan
3 sudu besar kerisik
2 sudu besar serbuk kari
garam seckukup rasa
2 batang serai - diketuk
3 tangkai daun kari
1/2 sudu besar pes asam jawa adabi
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
20 biji cili kering (digoreng dahulu)
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
Cara penyediaan :
Goreng ayam yang telah digaul dengan kunyit dan garam. Masukkan bahan kisar bersama serai, serbuk kunyit, kerisik dan daun kari sehingga naik bau dan pecah minyak. Kemudian masukkan ayam bersama santan dan air asam jawa. Apabila ayam telah sebati, masukkan gula dan garam dan kacau hingga sebati. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment