Ayam Bamia

Saturday, January 26, 2013

Bahan-bahan :

1kg ayam (dipotong 12 @ 16)
500gm bendi (dipotong dadu)
300gm lobak merah (dipotong dadu)
50gm serbuk kari daging babas
2 sudu teh serbuk kunyit babas
1/2 tin susu cair
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak masak
garam & gula secukup rasa
3 helai daun pandan

Bahan kisar :
1 inci halia
3 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah

Bahan tumis :
Kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk kas kas

Cara penyediaan :
Panaskan minyak sapi & minyak masak. Tumiskan bahan tumis, bahan kisar serta daun pandan. Apabila garing, masukkan serbuk kari daging dan serbuk kunyit babas, tomato puri dan serbuk kas kas. Setelah agak kering & naik bau, masukkan ayam dan lobak merah, biarkan sebentar. Kemudian masukkan susu cair, garam dan gula secukup rasa, Akhir sekali masukkan bendi dan bawang goreng. Jangan biarkan sehingga bendi menjadi layu. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.


0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT