Bahan-bahan :
1 kg beras
Air secukupnya
150 gm santan
4 helai daun pandan1 kg beras
Air secukupnya
150 gm santan
2 batang serai (diketuk)
1 sudu kecil halba
1 inci halia (dihiris)
Bahan tumis:
2 labu bawang besar (dikisar halus)2 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan masukkan kesemua bahan tumis tadi. Kacau hingga kekuningan dan masukkan air, daun pandan dan serai. Biar hingga mendidih, masukkan beras yang telah ditoskan, santan dan halba. Tutup periuk dan biarkan hingga kering. Kaup balikkan nasi dan biarkan hingga betul2 masak dan boleh dihindangkan bersama sambal, ikan bilis, telur dan kacang goreng.
0 comments:
Post a Comment