Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong 16
cabai hidup merah dan hijau - dikisar kasar
1/2 inci halia - dihiris nipis
4 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 biji cili merah dan hijau - di hiris memanjang
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili thai
garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan :
Ayam digaul dengan kunyit serta garam dan diperap selama setengah jam. Gorengkan ayam di dalam minyak yang betul2 panas hingga garing. Angkat dan toskan. Di dalam kuali yang lain, panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan cili kisar, sos tiram, sos cili thai, sos ikan, gula serta garam dan kacau hingga kering. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan cili hijau serta merah dan boleh diangkat untuk dihidangkan bersama nasi putih.
0 comments:
Post a Comment