BUKA PUASA - Kari Daging

Sunday, December 2, 2012


Bahan-bahan :
1 kilo daging batang pinang (dipotong & dibersihkan)
4 sudu besar serbuk kari daging hot babas
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar majerin vitalite
3-4 biji ubi kentang (dipotong besar)
1 batang karot (dipotong)
1 sudu besar kerisik
1/2 kotak kecil santan M&S
500ml @ 1 mangkuk air

Bahan tumbuk :
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan tumis :
3 tangkai daun kari
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkeh
2 biji buah pelaga

Cara penyediaan :
Campurkan rempah kari bersama air dan separuh daripada bahan tumbuk. Panaskan minyak sapi dan majerin dan masukkan bahan tumis. Kacau dan masukkan campuran rempah tadi dan teruskan mengacau hingga terbit bau wangi dan agak garing. Kemudian masukkan daging bersama kerisik. Kacau lagi dan tambahkan air supaya daging mudah empuk. Kalau nak cepat lagi masak, tutup periuk dan biarkan ia mendidih. Apabila telah lembut, masukkan kentang dan karot. Biarkan kentang dan karot empuk dan kuahnya sedikit kering. Akhir sekali barulah dimasukkan santan dan kacau di atas api yang perlahan selama 2 minit. Tutup api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi atau roti jala.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT