
5 cawan beras basmathi, direndam 1jam
1/2 cawan susu cair ideal
3 helai daun pandan
2 batang serai - dititik
Buah kismis - hiasan
Gajus goreng - hiasan
1 peket rempah beriyani Faiza
Air mengikut sukatan beras
Garam secukup rasa
Bahan tumis :
3 sudu minyak sapi
2 sudu majerin vitalite
3 tangkai daun kari
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 inci halia - dimayang nipis
1/2 labu bawang besar -dimayang nipis
2 ulas bawang putih - dimayang halus
Cara penyediaan :
Panaskan minyak sapi dan majerin (gunakan rice cooker lagi bagus). Masukkan bahan tumis dan kacau hingga garing. Masukkan rempah beriyani yang telah dicampur dengan air dan kacau lagi hingga rempah agak kering dan berbau wangi. Tambahkan air dan garam tetapi jangan terlalu banyak, takut nanti nasi menjadi lembik. Biarkan air mendidih dan masukkan serai serta daun pandan. Beras yang telah direndam tadi hendaklah dicuci dan ditoskan, kemudian dimasukkan ke dalam periuk. Tutup tudung periuk dan biarkan nasi menjadi kering. Kacau nasi dan biarkan ia masak. Setelah nasi masak dan betul-betul kering, masukkan susu cair dan kacau hingga serata dan biarkan selama 3 minit. Angkat nasi dan hiaskan bersama kismis dan gajus goreng.
0 comments:
Post a Comment